Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Κέρβερος



   Το τρικέφαλο σκυλί, που στην ουρά του είχε ένα κεφάλι δράκου και φίδια σε όλο του το κορμί, θεωρείτο απόγονος της Έχιδνας και του Τυφώνα. Ήταν φύλακας του Άδη και απέτρεπε τις ψυχές από το να δραπετεύσουν.

    Στη Θεογονία του Ησίοδου ο Κέρβερος παραδίδεται να έχει 50 κεφάλια («Κέρβερος, ωμηστής Αΐδεω κύων, χαλκεόφωνος πεντηκοντακέφαλος», (= Κέρβερος, άγριο σκυλί του Άδη, βροντόφωνο και με 50 κεφαλές) ενώ στον Πίνδαρο με 100, παρόλα αυτά επικρατεί η άποψη των τριών κεφαλιών.

   Πέρα από τους Άθλους του Ηρακλή και τη Ρωμαϊκή λογοτεχνία, συναντάμε τον Κέρβερο στη Θεία Κωμωδία του Δάντη. Στον τρίτο κύκλο της Κολάσεως (Άσμα 6ο) ο Κέρβερος κατασπαράζει τους λαίμαργους.

   Στην αγγειογραφία ο Κέρβερος απεικονίζεται συνήθως με τον Ηρακλή, άλλες φορές με μικρά και μεγάλα κεφάλια, με το μισό του σώμα ως φίδι, ή ακόμη και με κεφάλι λιονταριού.







Σύνταξη/επιμέλεια κειμένου: Πανουτσακοπούλου Ειρήνη









Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΙΟΛΟΣ

Γιος του Ιπποτάδη, βασιλιά των ανέμων (κατά άλλους του Ποσειδώνα και της Άρνης). Σύμφωνα με την Οδύσσεια, ζούσε στην Αιολία (ίσως το σημερινό Στρόμπολι), που περιβαλλόταν από χάλκινα τείχη. Ζούσε με την γυναίκα του στο νησί και τα δώδεκα παιδιά τους, έξι αγόρια και έξι κορίτσια. Όταν ο Οδυσσέας του ζήτησε βοήθεια για να φύγει από το νησί, έκλεισε όλους τους ανέμους σε ένα ασκί, εκτός απο τον Ζέφυρο, για να φυσήξει ευνοϊκά και να τον βοηθήσει να φτάσει στην Ιθάκη. Όταν ο Οδυσσέας όμως αποκοιμήθηκε, οι σύντροφοί του άνοιξαν το ασκί, επειδή νόμιζαν ότι έκρυβε θησαυρούς, οι άνεμοι ελευθέρωθηκαν, ξέσπασε θύελλα και το πλοίο γύρισε πίσω στην Αιολία. Εκεί ο Αίολος αρνήθηκε να δώσει για δεύτερη φορά βοήθεια στον Οδυσσέα λόγω της ασέβειας των συντρόφων του και επειδή μισιόταν απο τους θεούς. Στο μνημείο που υπάρχει στην Πλάκα στην Αθήνα, απεικονίζεται ο Αίολος μαζι με τους ανέμους Βορρέα, Καικία, Απηλιώτη, Εύρο, Νότο, Λίψ, Ζέφυρο και Σκίρων. Στην αρχή της Αινειάδας αναφέρεται πως ο Δίας έδωσε στον Αίολο μια νύμφη, για να τον δωροδοκήσει και να στείλει επικίνδυνους ανέμους εναντίον του Αινεία, αλλά επενέβη ο Ποσειδώνας και ηρέμησε την θάλασσα.
                                    Αποτέλεσμα εικόνας για αιολος μυθολογια  

Σύνταξη/επιμέλεια κειμένου : Λάμπρος Τάτσης
facebook page